Διεθνής Αμνηστία: «Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν χιλιάδες άμαχους στο Αφγανιστάν χωρίς να διωχθούν δικαστικά»

0

Η Διεθνής Αμνηστία σε σχετική έκθεσή της υποστηρίζει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν σκότωσαν χιλιάδες άμαχους χωρίς να διωχθούν δικαστικά και χωρίς ποτέ να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων.

Στην έκθεση της οργάνωσης αναφέρεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις για «τη βαθιά αποτυχία του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης», το οποίο «ενισχύει μια κουλτούρα ατιμωρησίας» για τους στρατιώτες που σκότωναν αμάχους στο Αφγανιστάν.

Από την άλλη πλευρά, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα αθώα θύματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ (ISAF) στη χώρα του.  Αντίστοιχα η ISAF απαντά ότι εξετάζει κάθε καταγγελία και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από το 2001, υπογραμμίζει ωστόσο, όπως και ο ΟΗΕ, ότι «στη μεγάλη πλειονότητά τους» οι άμαχοι έπεσαν θύματα των ντόπιων ένοπλων οργανώσεων, των Ταλιμπάν και άλλων.

Η εν λόγω έκθεση έχει τίτλο «Παραδομένοι στην Άγνοια» και τα στοιχεία της προέρχονται από συνεντεύξεις 125 Αφγανών που διέθεταν πληροφορίες για 16 βομβαρδισμούς ενώ έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες και για περίπου 100 ακόμη βομβαρδισμούς,  μετά το 2007.

«Μετά από κάθε επεισόδιο στο οποίο σκοτώνονταν πολίτες από τις αμερικανικές δυνάμεις» και όπου υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» για κάτι τέτοιο, οι Αμερικανοί θα έπρεπε «να διασφαλίσουν ότι οι ύποπτοι θα προσάγονταν στη δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι τα πέντε τελευταία χρόνια η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει έξι περιπτώσεις στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες διώχθηκαν ποινικά για δολοφονίες αμάχων. Η σοβαρότερη ήταν αυτή του λοχία Ρόμπερτ Μπέιλς ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, επειδή σκότωσε 16 πολίτες το 2012.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι οι στρατιώτες υπερβάλουν εαυτόν για να αποφύγουν το θάνατο πολιτών και ότι όσοι εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες διώκονται από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Σχόλια