Διεθνής Αμνηστία: Αίτημα αναστολής εκτελέσεως κρατουμένων προς τη Χαμάς

0

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να αναστείλει τις εκτελέσεις κρατουμένων, τις οποίες έχει προγραμματίσει μετά την μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, η οποία διαρκεί ως την Κυριακή.
Ανάμεσα στους κρατούμενους, βρίσκονται νέοι άνδρες, οι οποίοι ομολόγησαν, μετά από βασανιστήρια, δολοφονίες και συνεργασία με τον εχθρό, δηλαδή με τις ισραηλινές αρχές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ο διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Φίλιπ Λούθερ, «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της κάθε κυβέρνησης να προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα, όμως η ποινή του θανάτου συνιστά σκληρή κι απάνθρωπη τιμωρία».
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε από πλευράς του, ότι σέβεται τον αγώνα των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ωστόσο τόνισε πως «κι εμείς σεβόμαστε επίσης το αίμα και τους νόμους μας».
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή νομοθεσία, η συνεργασία με το Ισραήλ, οι φόνοι, και η διακίνηση ναρκωτικών, επισύρουν την ποινή του θανάτου.
 

Σχόλια