Διεθνής Αμνηστία: Αναγκαία η νομιμοποίηση των εκτρώσεων στην Ιρλανδία

0

Με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ασκείται σκληρή κριτική στο ιρλανδικό νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εκτρώσεις, καθώς διαπιστώνονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο εάν υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, ή εάν διαπιστώνεται από τους ιατρούς ότι η μέλλουσα μητέρα ενδέχεται να αυτοκτονήσει, λόγω της εγκυμοσύνης. Η ζωή του εμβρύου προστατεύεται συνταγματικά, με αποτέλεσμα περίπου 4.000 γυναίκες κάθε χρόνο να αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε έκτρωση.

Στην έκθεση επισημαίνεται η αναγκαιότητα της νομιμοποίησης των εκτρώσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις βιασμού, σοβαρής ή θανάσιμης εμβρυικής ανωμαλίας, ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. «Είναι απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία να καταργείται η προστασία του εμβρύου», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται σε καθημερινή βάση, επειδή αντιμετωπίζονται ως σκεύη τεκνοποίησης από το ιρλανδικό Σύνταγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty. «Όσες γυναίκες επιθυμούν να υποβληθούν σε έκτρωση αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, στιγματίζονται και αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας», προσέθεσε ο S.Shetty.