Διεθνής Αμνηστία: Ανάγκη προσχώρησης στη Σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρώπων

0

Έκκληση σε 39 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προσχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στη Σύμβαση για τη Δράση κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και να τη θέσουν σε εφαρμογή, απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης διατυπώνει μια σειρά ελαχίστων μέτρων βοήθειας και προστασίας, που πρέπει να λάβουν τα κράτη-μέλη ώστε να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των θυμάτων διακίνησης και εμπορίας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η άνευ όρων εξασφάλιση στα άτομα, τα οποία πιστεύεται εύλογα ότι έχουν υποστεί εμπορία και διακίνηση, επαρκούς βιοτικού επιπέδου, κατάλληλης κι ασφαλούς στέγης, πρόσβασης σε δικηγόρο και σε πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους, παροχής νομικής βοήθειας και περιόδου ανάρρωσης τουλάχιστον 30 ημερών στη χώρα όπου έχουν βρεθεί.

Έως σήμερα, δύο χρόνια μετά την υιοθέτησή της, τη Σύμβαση έχουν υπογράψει μόνον οι Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Σλοβακία, ενώ θα τεθεί σε ισχύ μόλις την υπογράψουν τρία ακόμα κράτη-μέλη.

Σχόλια