Διεθνής Αμνηστία: «Όχι» στη μεταφορά κρατουμένων στο Αφγανιστάν

0

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αποφύγουν τη μεταφορά κρατουμένων που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατία στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού στα σωφρονιστικά καταστήματα του Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί κρούσματα βασανισμού και κακοποίησης των κρατουμένων από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η ευθύνη για τους Αφγανούς κρατουμένους ανήκει στις ίδιες τις αφγανικές αρχές.
Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει ότι κρατούμενοι στις αφγανικές φυλακές μαστιγώνονται, εκτίθενται στο δριμύ ψύχος και δεν σιτίζονται κανονικά.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC η διεθνής νομοθεσία απαγορεύει τη μεταφορά κρατουμένων, εάν υφίστανται υποψίες για βασανιστήρια και κακοποιήσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμη ότι η εφαρμογή των διεθνών κανονισμών για τη λειτουργία των φυλακών στο Αφγανιστάν δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ακριβώς, καθώς εν πολλοίς η χώρα παραμένει μη προσβάσιμη.

Σχόλια