Διεθνής Αμνηστία: «Όχι» στην έκδοση υπόπτων στη Ρουάντα

0

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αποφύγει την έκδοση υπόπτων για γενοκτονία στη Ρουάντα μέχρις ότου να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η αφρικανική χώρα είναι σε θέση να διεξάγει δίκαιες ακροαματικές διαδικασίες.

Η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε την ανησυχία της για την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος της Ρουάντα σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αφρική, Έρβιν φαν ντερ Μπορχτ είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα εθνικά δικαστήρια της Ρουάντα να αναλάβουν την ευθύνη για την έρευνα και τη δίωξη των ανθρώπων που κατηγορούνται για απεχθή εγκλήματα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τόσο των θυμάτων όσο και των κατηγορουμένων».

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, το οποίο εδρεύει στην Τανζανία, να μην παραπέμψει υποθέσεις σε δικαστήρια της Ρουάντα.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ρουάντα υπερασπίστηκαν το δικαστικό σύστημα της χώρας τους με δηλώσεις στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Στις αρχές του Οκτωβρίου περίπου 40 κρατούμενοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπομπή των υποθέσεων τους σε εθνικά δικαστήρια της Ρουάντα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα συστάθηκε για την εκδίκαση των εγκλημάτων που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι το 1994.

Σχόλια