Διεθνής Αμνηστία: Αύξηση της ρατσιστικής βίας κατά των Ρομά στην Ευρώπη

0

Σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας σε Τσεχία, Γαλλία και Ελλάδα, επισημαίνεται πως η άσκηση ρατσιστικής βίας στην ανατολική και δυτική Ευρώπη κατά των Ρομά, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Ρομά από τη ρατσιστική βία, ενώ παρατηρεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφοδοτούν τις διακρίσεις, τον εκφοβισμό και τη βία εναντίον τους. Χαρακτηριστικά στην έκθεση σημειώνεται:
«Η βία, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός των Ρομά και των κοινοτήτων τους από την αστυνομία και από ιδιώτες ή ακροδεξιές ομάδες, έχουν ευρέως διαδοθεί»

Δεκάδες χιλιάδες διωγμοί Ρομά έχουν καταγραφεί, καθώς και ο εξαναγκασμός τους να ζουν σε καταυλισμούς, συχνά χωρίς θέρμανση και καθαρό νερό. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Ρομά είναι «θύματα βίας υποκινούμενης από ρατσισμό», υφίστανται διακρίσεις και συχνά δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε αξιοπρεπή περίθαλψη, παιδεία και εργασία, ενώ οι κυβερνήσεις δεν εργάζονται με ζήλο για τον περιορισμό του φαινομένου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα έδειξαν ότι φιλοξενεί περίπου 250.000 με 350.000 Ρομά, οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς και συχνά είναι θύματα επιδρομών και αυθαίρετων κρατήσεων από την αστυνομία.

Τους πρώτους εννιά μήνες του 2013, η Ελληνική Αστυνομία εισέβαλε σε 1.131 καταυλισμούς Ρομά, σε όλη τη χώρα ενώ περίπου 19.000 οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα.
 

Σχόλια