Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών

0

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας διαπιστώνει ότι το περασμένο έτος 2.390 καταδικασμένοι σε θάνατο σε ολόκληρο τον κόσμο εκτελέστηκαν, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Κίνα, ενώ η Λευκορωσία παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει τη θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 2.390 εκτελέσεις σε 25 χώρες του κόσμου, δηλαδή επτά εκτελέσεις την ημέρα κατά το έτος 2008. Κατά την ίδια περίοδο, 8.864 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Πέντε χώρες, η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 93% των εκτελέσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Εξ αυτών των χωρών, μόνο η Κίνα εκτέλεσε το περασμένο έτος 1.718 πολίτες δηλαδή το 72% παγκοσμίως.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία διευκρινίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των εκτελέσεων είναι πολύ μεγαλύτερος και είναι πολύ δύσκολο να μαθευτεί λόγω της μυστικότητας που επικρατεί κυρίως για τέτοια θέματα στο κινεζικό καθεστώς.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική δικαιοσύνη προχώρησε στην εκτέλεση 37 θανατοποινιτών το 2008, εκ των οποίων οι 18 εκτελέστηκαν στην πολιτεία του Τέξας.

Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ από το 1955 έως σήμερα, γεγονός που δείχνει πως και η χώρα αυτή προχωρά σταδιακά στο δρόμο κατάργησης της ποινής του θανάτου.

Σχόλια