Διεθνής Αμνηστία κατά Ρώμης για την εκδίωξη παράνομων μεταναστών

0

Έντονες επικρίσεις δέχεται η Ιταλία για τις πρακτικές που ακολουθεί στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η οργάνωση επισημαίνει ότι οι αρχές στη γειτονική χώρα, υπέβαλαν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο παράνομους μετανάστες, ωθώντας τους βίαια, το 2009, σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Λιβύη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και μετατρέποντάς τους σε ακούσια θύματα ωμής παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Η Ιταλία “”συνεχίζει να εκδιώκει ανθρώπους προς τόπους όπου υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστούν τα δικαιώματά τους χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη τους για άσυλο και για διεθνή προστασία””, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2009, η Ιταλία αρνήθηκε άσυλο σε δεκαεπτά χιλιάδες άτομα.
Εκτός από την Ιταλία, η μη κυβερνητική οργάνωση στρέφει τα βέλη της και κατά των κυβερνήσεων της Μάλτας, θεωρώντας ότι “”ότι οι ενέργειές τους δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις τους στο ζήτημα της σωτηρίας ατόμων από τη θάλασσα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους””.
Από την πλευρά του, πάντως, ο ιταλός υπουργός των Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και ισχυρίστηκε ότι “”η Ιταλία είναι σαφώς η ευρωπαϊκή χώρα που έχει σώσει τους περισσότερους ανθρώπους που προσεγγίζουν το έδαφός της μέσω θαλάσσης””.

Σχόλια