Διεθνής Αμνηστία: Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος φιλορώσων αυτονομιστών

0

H Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ότι φιλορώσοι αυτονομιστές και Ουκρανοί πολιτοφύλακες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, όπως απαγωγές και βασανιστήρια, κατηγορώντας παράλληλα και τη Ρωσία για εμπλοκή στις σχετικές συγκρούσεις.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Όλες οι πλευρές της σύρραξης επέδειξαν αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών και κατάφωρη αμέλεια ως προς την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων”.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας, συνέλεξαν πληροφορίες από το πεδίο της σύγκρουσης για απαγωγές, για περιπτώσεις βασανισμού και για ανθρωποκτονίες από τους αυτονομιστές, ενώ έλαβαν επίσης αξιόπιστες πληροφορίες για απαγωγές και ξυλοδαρμούς εκ μέρους των ταγμάτων των εθελοντών που δρούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, καθώς και για βομβαρδισμούς εκ μέρους των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια, η οργάνωση ζητεί από τις ουκρανικές αρχές την έναρξη έρευνας για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης των υπευθύνων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Ακόμη, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, η οργάνωση επισημαίνει ότι φαίνεται καθαρά πως “η Ρωσία συντηρεί τη σύρραξη, τόσο μέσω της απευθείας εμπλοκής της, όσο και μέσω της υποστήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας”.

Σημειώνεται επίσης ότι και η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωση την επιβολή της καταναγκαστικής εργασίας από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία εναντίον πολιτών που κατηγορήθηκαν για παραβίαση της δημόσιας τάξης.
 

Σχόλια