Διεθνής Αμνηστία: Κριτική στην Τσεχία για άνιση πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση

0

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τα παιδιά των Ρομά που ζουν στην Τσεχία υφίστανται διακρίσεις, αναφορικά με την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, καθώς δεν έχουν καταπολεμηθεί ακόμα τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις κατά της συγκεκριμένης μειονότητας.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ίση πρόσβαση των παιδιών των Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας παρεμποδίζεται, καθώς είτε τοποθετούνται σε σχολεία σχεδιασμένα για μαθητές με «ήπια νοητική υστέρηση», είτε διαχωρίζονται σε σχολεία μόνο για Ρομά.

«O πυρήνας του προβλήματος είναι η ύπαρξη βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων, οι οποίες οδηγούν σε στερεότυπα σχετικά με τους Ρομά. Επικρατεί η αντίληψη ότι δεν δίνουν βαρύτητα στην εκπαίδευση, ότι είναι τεμπέληδες, και ότι δεν δουλεύουν σκληρά,» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Salil Shetty.

Ο Τσέχος Υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Jiří Dienstbier, αναγνώρισε την ύπαρξη ζητήματος άνισης μεταχείρισης των Ρομά μαθητών, δηλώνοντας ότι:«Με τη συγκεκριμένη έκθεση επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα εξεύρεσης των κατάλληλων μέτρων για την επίλυση του προβλήματος».