Διεθνής Αμνηστία: Νέα εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων

0

Την έναρξη διετούς εκστρατείας κατά των βασανιστηρίων αναγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία,  30 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι κατά την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί περιστατικά εφαρμογής βασανιστηρίων σε 141 χώρες, ανάμεσά τους και 79 από τις 155 χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, το 1984.

Ειδικότερα, παγκόσμια έρευνα με τη συμμετοχή 21.000 ατόμων σε 21 χώρες, αποκάλυψε τον ευρέως διαδεδομένο φόβο για τα βασανιστήρια, αφού το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι φοβάται ότι θα υποστεί βασανιστήρια αν τεθεί υπό κράτηση. Προβληματισμό προκαλεί επίσης το ότι το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εφαρμογή βασανιστηρίων είναι κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαίο και αποδεκτό για την εξασφάλιση πληροφοριών για την προστασία του πληθυσμού.

Ο βαθμός ανοχής ή υποστήριξης του πληθυσμού στην εφαρμογή βασανιστηρίων διαφέρει από χώρα σε χώρα και ανέρχεται στο 74% στην Κίνα ή στην Ινδία, έναντι μόνο 12% στην Ελλάδα και 15% στην Αργεντινή, σύμφωνα με την έρευνα του GlobeScan. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο φόβος των βασανιστηρίων είναι ο πιο περιορισμένος από όλες τις χώρες, το 29% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρακτική των βασανιστηρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην «ωμότητα απέναντι στους φυλακισμένους στις ΗΠΑ που τίθενται σε απομόνωση, χωρίς φως», στην εφαρμογή του λιθοβολισμού και της μαστίγωσης στη Μέση Ανατολή και στην «μόνιμη αποτυχία» των ευρωπαϊκών χωρών να ερευνήσουν τις καταγγελίες για συνέργεια στην εφαρμογή βασανιστηρίων.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα βασανιστήρια παρέχοντας στους κρατουμένους πρόσβαση σε ιατρική και νομική βοήθεια, καθώς και την βελτίωση των συνθηκών επιθεώρησης των κέντρων κράτησης.