Διεθνής Αμνηστία: Συμμαχία κατά των παράνομων πρακτικών παρακολούθησης

0

Η Διεθνής Αμνηστία (AI) ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας συμμαχίας που θα συνεργαστεί με τους ηγέτες του κόσμου, με σκοπό να κρατήσουν τα επεμβατικά συστήματα επιτήρησης μακρυά από τα χέρια δικτατόρων και καταπιεστικών καθεστώτων.

Στο νέο φορέα που έχει τον τίτλο “Συνασπισμός κατά των Παράνομων Πρακτικών Επιτήρησης” συμμετέχουν οκτώ παγκόσμιες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκοπός είναι να μην παρέχονται τεχνολογίες επιτήρησης σε ένα κράτος εάν πρώτα δεν διασφαλιστεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος χρησιμοποίησής τους για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ή άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Συντονίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Έλεγχο των Όπλων, το Ασφαλές Εμπόριο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ara Marcen Naval, έχει δηλώσει σχετικά ότι  “οι τεχνολογίες επιτρέπουν στα καθεστώτα να συντρίψουν κάθε διαφωνία ή κριτική, την ελευθερία του λόγου και να καταστρέψουν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η οργάνωση αυτή έχει τεκμηριωμένα στοιχεία όπου οι τεχνολογίες επιτήρησης των επικοινωνιών έχουν χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο για την κατασκοπεία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων, αλλά και για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να φυλακίζουν και να βασανίζουν τους επικριτές τους”.

Η εστίαση στην προστασία κατά της παρακολούθησης έρχεται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων από τον πρώην τεχνικό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Edward Snowden, ο οποίος διέρρευσε απόρρητα έγγραφα πέρυσι, εκθέτοντας τις δραστηριότητες παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Καθώς η κατακραυγή για τις αποκαλύψεις άρχισε να λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Τον Αύγουστο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε, ότι θα πρέπει να εξετάζονται οι δραστηριότητες επιτήρησης των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η εποπτεία της NSA θα μπορούσε να έχει ένα αντιφατικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λόγω της αυξημένης δυσπιστίας προς τις ΗΠΑ, την οποία προκαλούν οι σχετικές αποκαλύψεις. 
 
 

 

Σχόλια