Διεθνής ανησυχία για τις συνθήκες κράτησης ανήλικων Παλαιστινίων στο Ισραήλ

0

Ο Burt είχε επισκεφθεί το Ισραήλ πριν από ένα δεκαπενθήμερο και ερωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανήλικα παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής συχνά σύρονται ενώπιον ισραηλινών δικαστηρίων, ενώ η αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσεται είναι κακή έως απαράδεκτη.

Παρόμοιους προβληματισμούς για το ίδιο ζήτημα έχει εκφράσει και η ισραηλινή ανθρωπιστική ΜΚΟ B’Tselem. Η οργάνωση σχολίασε ότι οι πληροφορίες που έδωσε ο Burt σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και ανάκρισης των παιδιών επιβεβαιώνονται από τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει τα μέλη της. «Έχουμε μαρτυρίες από κρατούμενους κάτω των δεκαοχτώ ετών που βιώνουν πολυήμερο εγκλεισμό σε σκοτεινά δωμάτια, χωρίς να μπορούν να υπολογίσουν την ώρα, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας τα δικαιώματα των υπόπτων καταπατούνται», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η B’Tselem είχε δημοσιεύσει τον περασμένο χρόνο έκθεση, στην οποία αποκάλυπτε ότι κανένα από τα 700 παράπονα κρατουμένων για κακομεταχείριση από τους ανακριτές δεν απέληξε σε άσκηση ποινικής δίωξης. Συνήθως τη βασιμότητα των αιτημάτων ερευνούσε ανακριτής της ίδιας υπηρεσίας, ο οποίος αποφάσιζε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ότι δεν είχε συντελεστεί κακοποίηση. Στις λίγες περιπτώσεις που έκρινε βάσιμη τη διαμαρτυρία του κρατουμένου, η υπόθεση έκλεινε εσπευσμένα, χωρίς να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία δίωξης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κακομεταχείριση μπορεί σε κάποιο βαθμό να περιοριστεί, αν επεκταθεί στους ανηλίκους από την Παλαιστίνη η εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων που ισχύουν για τους Ισραηλινούς κάτω των δεκαοχτώ. Ειδικότερα, οι διατάξεις αυτές απαγορεύουν τη σύλληψη ανηλίκων με νυχτερινές εφόδους, επιβάλλουν τη βιντεοσκόπηση των ανακρίσεων με παρουσία γονέα ή δικηγόρου και ορίζουν σαφή ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους, με τρόπο ώστε να τα κατανοήσουν πλήρως.

Η UNICEF από την πλευρά της σχολίασε δημοσίως ότι βρίσκεται σε διάλογο με τις ισραηλινές αρχές, με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και ανάκρισης των ανηλίκων από την Παλαιστίνη. «Όλα τα παιδιά πρέπει να τυγχάνουν αντικείμενο αξιοπρεπούς μεταχείρισης σύμφωνα με τους όρους των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα ανηλίκων», διευκρίνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Σχόλια