Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση επιστήμονα στην Κίνα

0

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν την εκτέλεση ενός επιστήμονα από τις κινεζικές αρχές, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ταϊβάν.
Ο Ουό Ουέιχαν, 59 χρόνων, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο 2005 στο Πεκίνο με την κατηγορία ότι διαβίβασε στην Ταϊπέι πληροφορίες στρατιωτικής φύσης, μεταξύ των οποίων αντίγραφα σχεδίων πυραύλων.

Ο βιοχημικός, ο οποίος διακήρυσσε την αθωότητά του, καταδικάσθηκε σε θάνατο το Μάιο 2007 για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων. Σύμφωνα με την οικογένειά του και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η δίκη του Ουέιχαν διεξήχθη χωρίς διαφάνεια και με αόριστες αποδείξεις.

Η κόρη του επιστήμονα, Ραν Τσεν, κατήγγειλε ότι ο πατέρας της βασανίστηκε έτσι ώστε να ομολογήσει την ενοχή του.

«Οι πληροφορίες ότι η κινεζική κυβέρνηση εκτέλεσε τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον Ουό Ουέιχαν μας προκάλεσε βαθιά απογοήτευση», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο Σούζαν Ρίτσαρντσον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την εκτέλεση του Ουό Ουέιχαν. Λυπάται βαθύτατα που η Κίνα δεν άκουσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις της να αναστείλει την εκτέλεση και να μετατρέψει την ποινή του Ουό» σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.

Σχόλια