Διεθνής κατακραυγή για τις άδικες δίκες και τις εκτελέσεις στη Γάζα

0

Οι οργανώσεις κατήγγειλαν την απάνθρωπη στάση της Χαμάς, ενώ έκαναν λόγο για δεκάδες υποθέσεις σε στρατιωτικά δικαστήρια, όπου ο δικαστής λαμβάνει υπόψη ομολογίες των κατηγορουμένων κατόπιν βασανιστηρίων.

Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) μέσω εκπροσώπου της σχολίασε ότι ο απαγχονισμός των τριών καταδίκων είναι σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία που επιβλήθηκε κατόπιν άδικων δικών. Μέλη της οργάνωσης έχουν καταγράψει δεκάδες υποθέσεις στρατιωτικών δικών, όπου οι καταθέσεις ήταν προϊόν βασανιστηρίων  και σε πολλές περιπτώσεις παραβιάστηκαν συστηματικά τα δικονομικά δικαιώματα των κατηγορουμένων. Μόνο τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα (Independent Commission for  Human Rights in Gaza) 22 περιπτώσεις βασανιστηρίων σε κατηγορούμενους με σκοπό την εξαγωγή ομολογίας περί της ενοχής τους.

Τις εκτελέσεις καταδίκασε και το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχολιάζοντας ότι, πέρα από το απάνθρωπο της μεταχείρισης, η μη επικύρωση των ποινών εκτέλεσης από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, τις καθιστά αντισυνταγματικές. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δελτίο τύπου αμφισβητώντας τη νομιμότητα καταδικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια της Γάζας, τα οποία δεν πληρούν τις διεθνώς ισχύουσες προϋποθέσεις για μια δίκαιη δίκη.

Σημειώνεται ότι η θανατική ποινή επιτρέπεται με νόμο του 1936, όταν ακόμη η Παλαιστίνη βρισκόταν σε καθεστώς βρετανικής εντολής. Ο δε ποινικός κώδικας του 1970 του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Επαναστατικού Μετώπου, προβλέπει την θανατική ποινή για 42 αδικήματα.

Σχόλια