Διευρύνεται η έννοια της εσχάτης προδοσίας στη Ρωσία

0

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε σε πρώτη φάση από την Κάτω Βουλή, έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, καθώς πολλοί θεωρούν ότι εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης να αποτρέπει την έκφραση διαφωνιών και διαφορετικών απόψεων. Σύμφωνα με τον έως τώρα ισχύοντα νόμο, η εσχάτη προδοσία οριζόταν ως κατασκοπεία ή άλλου είδους παροχή βοήθειας σε ξένο κράτος, η οποία βλάπτει την εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

Αντιθέτως, στη νέα διευρυμένη έννοια της εσχάτης προδοσίας θα περιλαμβάνονται όσες μορφές δράσης μπορούν να εκληφθούν ως απειλή κατά της συνταγματικής τάξης, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, ενώ ως τέτοια εκλαμβάνεται και η παροχή υποστήριξης σε όσους θέλουν «να βλάψουν την ασφάλεια της χώρας».

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς, όπως δήλωσε, οποιοσδήποτε Ρώσος που διατηρεί επαφές με ξένους θα μπορούσε να κατηγορηθεί για προδοσία κατά της χώρας του. Αντίθετοι είναι και οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους οποίους η ανταλλαγή πληροφοριών με διεθνείς οργανισμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί εγκληματική πράξη.