Διευρύνεται η έρευνα σε βάρος του Εχούντ Ολμέρτ

0

Η ισραηλινή αστυνομία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ για απάτη και ανακοίνωσε ότι η έρευνα εναντίον του για δωροληψία διευρύνθηκε ώστε να εξεταστούν υποψίες σχετικά με τη χρηματοδότηση ταξιδιών του.
«Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει σχετικά με υποψίες για σοβαρή απάτη και άλλα αδικήματα», αναφέρουν η ισραηλινή αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία εκδόθηκε μετά την εξέταση του Ολμέρτ για τρίτη φορά.
Οι νέες αυτές υποψίες αφορούν ταξίδια που έκανε ο Εχούντ Ολμέρτ πριν από την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού, τον Ιανουάριο του 2006, όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Σύμφωνα με τις υποψίες αυτές, όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας συνήθιζε να απευθύνεται ταυτοχρόνως σε διάφορους θεσμούς, μεταξύ των οποίων το κράτος, για να χρηματοδοτήσουν όλοι το ίδιο ταξίδι» ξεχωριστά, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Το ταξιδιωτικό πρακτορείο στο οποίο απευθυνόταν έστελνε σε καθέναν από αυτούς τους θεσμούς διαφορετικά τιμολόγια για την ίδια πτήση, σαν ο καθένας από αυτούς να ήταν ο μόνος που χρηματοδοτούσε» το ταξίδι, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Τα ποσά που αποκτήθηκαν κατ αυτόν τον τρόπο και καταβλήθηκαν εν μέρει στον προσωπικό του λογαριασμό επέτρεψαν στον Ολμέρτ να χρηματοδοτήσει «ιδιωτικά ταξίδια στο εξωτερικό για τον ίδιο και την οικογένειά του», σύμφωνα με την αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αστυνομία διερευνά κατηγορία δωροδοκίας του Ολμέρτ από τον Αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο στις συναλλαγές που είχε με τον αμερικανό επιχειρηματία και έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

Σχόλια