Δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ ο ακραίος ισλαμιστής, Αμπού Κατάντα

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε αποζημίωση ύψους, 2.800 ευρώ στον ισλαμιστή κληρικό Αμπού Κατάντα για άδικη και αναίτια κράτηση στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δικαστήριο επιδίκασε, επίσης, αποζημιώσεις μέχρι 3.900 ευρώ σε δέκα άλλους ενάγοντες που, όπως ο ακραίος ισλαμιστής κληρικός, θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι υποστήριζαν το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ-Κάιντα και είχαν τεθεί υπό κράτηση στη Βρετανία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, βάσει της αντιτρομοκρατικού νομοθεσίας.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο διευκρινίζει ότι έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το καθεστώς κράτησης που επιβλήθηκε στους ενάγοντες είχε στόχο «να αντιμετωπιστεί ένας δημόσιος κίνδυνος και να συμβιβαστεί η ανάγκη να προστατευθεί ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου από την τρομοκρατία με την υποχρέωση να μην σταλούν οι ενάγοντες σε χώρες όπου θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης».
Εν τω μεταξύ, η βρετανική Δικαιοσύνη αποφάσισε προχθές την έκδοση του Αμπού Κατάντα στην Ιορδανία, παρά τους φόβους ότι μπορεί να βασανιστεί εκεί.
Οι δικηγόροι του Αμπού Κατάντα έχουν ήδη καταθέσει έφεση κατά της έκδοσής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μέχρι το Δικαστήριο να λάβει την απόφαση ο ακραίος ισλαμιστής δεν μπορεί να απελαθεί από την Βρετανία.

Σχόλια