Δικαιοδοσία αμερικανικών δικαστηρίων σε αγωγή κατά των Αυστριακών σιδηροδρόμων

0

Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ της δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε μια γυναίκα από την Καλιφόρνια κατά των εθνικών σιδηροδρόμων της Αυστρίας, για τον ακρωτηριασμό και των δυο της ποδιών σε ατύχημα αμαξοστοιχίας, στο Ινσμπουργκ της Αυστρίας.

Η ενάγουσα προσέφυγε κατά της κρατικής εταιρείας σε δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορώντας την για αμέλεια. Κατά γενικό δικονομικό κανόνα, τα κυρίαρχα κράτη δεν υπάγονται στα δικαστήρια άλλου κράτους, αλλά η ενάγουσα ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωσή της ισχύει η εξαίρεση της εμπορικής δραστηριότητας της κρατικής εταιρείας, διότι αυτή αγόρασε το εισιτήριό της διαδικτυακά από αμερικανική ιστοσελίδα που προσέφερε εισιτήρια της σιδηροδρομικής εταιρείας της Αυστρίας.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε τελικά την υπαγωγή της κρατικής εταιρείας της Αυστρίας στη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων, με το σκεπτικό ότι μια ξένη κρατική εταιρεία εμπλέκεται σε εμπορική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πωλεί εισιτήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα, ανεξάρτητα από το αν ο ταξιδιωτικός πράκτορας είναι άμεσος ή έμμεσος αντιπρόσωπος της εταιρείας. Συνεπώς, σε μια πρωτοποριακή απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ότι αρκεί η αγορά του εισιτηρίου μιας αλλοδαπής κρατικής εταιρείας να έγινε από αμερικανική εταιρεία, για να υπαχθεί η κρατική εταιρεία στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων των ΗΠΑ, ως ασκούσα εμπορική δραστηριότητα στην προκειμένη περίπτωση.
 

Σχόλια