Δικαίωμα προσφυγής σε πολιτικά δικαστήρια για τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη με ψήφους 5-4 ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Γκουαντάναμο έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν κατά της κράτησής τους και σε μη στρατιωτικά δικαστήρια.

Στην εισήγησή του ο δικαστής Κένεντι γράφει ότι «το Σύνταγμα και οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να επιβιώνουν και να παραμένουν σε ισχύ και σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι, αντίθετα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο χαρακτηρισμός τους ως «εχθρικών μαχητών» είναι ανεπαρκής.

Αντίθετα, στην δική του εισήγηση ένας από τους δικαστές που μειοψήφησαν επικρίνει την πλειοψηφία γιατί καταργεί «το πιο γενναιόδωρο σύνολο προνοιών που δόθηκε σε αλλοδαπούς που κρατούνται από αυτήν τη χώρα ως εχθρικοί μαχητές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά δεσμεύτηκε να την τηρήσει. Προσέθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση και θα κρίνει αν χρειάζονται αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Από το 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει συνολικά τρεις αποφάσεις σχετικά με τους κρατούμενος αυτούς, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι στην βάση για χρόνια χωρίς να τους επιβληθεί κατηγορίες.

Στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα κρατούνται περίπου 270 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.