Δικαίωση για 18 οικογένειες Ρομά στην Τσεχία

0

Η εκπαίδευση των παιδιών της κοινότητας των Ρομά στη Δημοκρατία της Τσεχίας θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κανονικά σχολεία, όπως απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο.

Το δικαστήριο δικαίωσε τις οικογένειες 18 παιδιών της κοινότητας Ρομά, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε ειδικά σχολεία από τις αρχές της Τσεχίας.

Οι δικηγόροι των εναγόντων υποστήριξαν ότι η ειδική εκπαίδευση είναι ένα είδος φυλετικού διαχωρισμού.

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία ειδικών σχολείων για τα παιδιά των Ρομά είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 13 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, έκρινε ότι η απόφαση των τσεχικών αρχών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 18 μαθητών Ρομά από την πόλη Οστράβα στη βόρεια Μοράβια. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές της Τσεχίας δεν αιτιολόγησαν επαρκώς την απόφασή τους να εντάξουν τα παιδιά σε ειδικά σχολεία.

Οι δικηγόροι των παιδιών υποστήριξαν, επίσης, ότι η εκπαίδευση των παιδιών σε ειδικά σχολεία θα έχει συνέπειες στη μελλοντική ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή τους.

Καθένα από τα 18 παιδιά θα λάβει αποζημίωση 4.000 ευρώ από τις αρχές της Τσεχίας.

Θεωρητικά ο θεσμός των ειδικών σχολείων έχει καταργηθεί στην Τσεχία το 2005 αλλά ορισμένοι επικριτές αναφέρουν ότι τα εν λόγω σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν με διαφορετικό τίτλο και προσφέρουν εκπαίδευση κατώτερου επιπέδου στα παιδιά της κοινότητας των Ρομά.

«Είναι μια εντυπωσιακή νίκη, η οποία δημιουργεί ένα δυνατό δικαστικό προηγούμενο κατά των εναπομεινάντων εμποδίων να αποκτήσουν οι Ρομά και άλλες μειονότητες το δικαίωμα στην εκπαίδευση», τόνισε η Σίνθια Μόρελ της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Minority Rights Group.

Σχόλια