Δικαίωση του Ισραήλ σε διαφορά για ιδιοκτησία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το Supreme Court της χώρας

0

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ η διεκδικητική αγωγή που είχε ασκήσει οικογένεια Παλαιστινίων αναφορικά με την κυριότητα ιστορικού κτιρίου στην Ιερουσαλήμ. Το δικαστήριο θεώρησε ότι η μακροχρόνια αδράνεια της οικογένειας ισοδυναμούσε με αποδυνάμωση του νόμιμου δικαιώματος.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες αυτοί ήταν νόμιμοι ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας, στην οποία βρισκόταν το ξενοδοχείο Shepherd, διάσημο ως κατοικία του επιφανούς Μουσουλμάνου ηγέτη Hajj Amin Husseini. Το 1960 η περιουσία περιήλθε στην κυριότητα του Ισραήλ κατ’ εφαρμογή του νόμου “Absentees’ Property Law” αναφορικά με την τύχη της περιουσίας «εξαφανισθέντων» προσώπων. Το 1985 το κράτος μεταβίβασε με πώληση την περιουσία στον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία Irving Moskowitz, ο οποίος γκρέμισε το ξενοδοχείο παρά τη διεθνή κατακραυγή λόγω της ιστορικότητας του κτιρίου.

Το δικαστήριο στην απόφασή του τόνισε ότι η οικογένεια Housseini άργησε πολλά χρόνια για να κινηθεί νομικά διεκδικώντας την περιουσία της, συνεπώς η αγωγή της πλέον ήταν απαράδεκτη. Οι ενάγοντες, παρότι απογοητευμένοι από την απόφαση, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την διεκδίκηση της περιουσίας τους βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει στον κατακτητή μιας περιοχής να επωφελείται από την ιδιοκτησία στα κατεχόμενα. Σημειωτέον, ότι η ακίνητη περιουσία των εναγόντων βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία διεθνώς αναγνωρίζεται ως έδαφος παρανόμως κατεχόμενο από το Ισραήλ.

 

Σχόλια