Δικαιοσύνη και ανάπτυξη στο πλάνο της Κομισιόν για τη φορολογική στρατηγική

0

Σε ομιλία του στο Δουβλίνο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες της Επιτροπής και ανέλυσε τις προτάσεις για δικαιότερες φορολογικές λύσεις που θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον φιλικό για την ανάπτυξη.

«Η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα, νομική ασφάλεια, μικρότερο γραφειοκρατικό βάρος και χαμηλότερο κόστος συμμόρφωσης. Για αυτό το λόγο και έχω προτείνει μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για επιχειρήσεις (Common Consolidated Corporate Tax Base). Σκοπός της είναι να προσφέρει στις διασυνοριακές επιχειρήσεις ευκολότερη και πιό οικονομική πρόσβαση στην ενιαία αγορά και όχι να εισάγει κάποιου είδους φορολογική εναρμόνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Semeta.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συσχέτισε επίσης το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογία με το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στα διάφορα κράτη-μέλη. Υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο η Κομισιόν έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης εναντίον της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Με το σχέδιο αυτό στοχοποιούνται οι φορολογικοί παράδεισοι, καθώς τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να χρησιμοποιούν κοινούς ορισμούς για τους φορολογικούς παραδείσους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις έννομες τάξεις που δεν συνεργάζονται με τις εθνικές φορολογικές αρχές.

Σχόλια