Δικαστές εναντίον Μπερλουσκόνι

0

Οι Ιταλοί δικαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να περιορίσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στις έρευνες για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα και να τιμωρούνται αυστηρά όσοι παραβαίνουν αυτόν τον κανονισμό.
Ο πρώην δικαστής Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επιχείρηση κάθαρσης «Καθαρά Χέρια» και σήμερα είναι βουλευτής κι ηγέτης του κόμματος Ιταλία των Αξιών, κατήγγειλε το «εγκληματογενές σχέδιο».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Λούκα Παλαμάρα υπογράμμισε, με ηπιότερους τόνους, «τη θεμελιώδη σημασία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων σε υποθέσεις εκβιασμού».
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τζαν Κάρλο Καζέλι, μέλος του ανωτάτου συμβουλίου δικαστών, ένα τέτοιο μέτρο θα «οδηγούσε στην απαγόρευση όλων των ερευνών που σχετίζονται με την διοίκηση και την δημόσια υγεία», δύο τομείς ιδιαίτερα διαπερατούς στην διαφθορά.
Για τον Πιέρο Σαντούλι, που προήδρευσε στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια το 2006, «χωρίς τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κατανοήσουμε τι συνέβαινε για πολλά χρόνια στον ποδοσφαιρικό κόσμο»
Ο Ντι Πιέτρο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολεμήσει «με όλα τα μέσα», ακόμη και «με δημοψήφισμα» ένα νομοσχέδιο, του οποίου μοναδικός στόχος είναι να «σώσει την ‘κάστα’» του πολιτικού κόσμου, του οποίου τα ήθη απεχθάνονται πολλοί Ιταλοί.