Δικαστικές προσφυγές για το νόμο περί στρατοδικείων

0

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας προσέφυγε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με αίτημα να ακυρωθεί ο νόμος που περιορίζει τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων και ο οποίος έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης.

Ο νόμος αυτός απειλεί «να σπείρει πραγματικά το χάος στο δικαστικό σύστημα» δήλωσε, αφού κατέθεσε την προσφυγή, ο Κεμάλ Αναντόλ, στέλεχος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP), που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «ελέγξει» τα δικαστήρια.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισε στα τέλη Ιουνίου το νόμο αυτό, με το αιτιολογικό της εναρμόνισης της νομοθεσίας με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Με το νόμο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στα πολιτικά δικαστήρια να δικάζουν στρατιωτικούς, σε καιρό ειρήνης, για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, οργανωμένο έγκλημα και παραβίαση του συντάγματος.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νόμο, ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις για το κείμενο αυτό, καθησυχάζοντας τους στρατιωτικούς.

Σχόλια