Δικαστική απαγόρευση χαρακτηρισμού κόμματος ως ”ακροδεξιό” στα ΜΜΕ

0

Σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ουγγαρίας, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik,δεν μπορεί στο εξής να χαρακτηρίζεται ως ”ακροδεξιό”, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Το Ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV, αναφέρθηκε το 2012 στο Jobbik ως η «κοινοβουλευτική ακροδεξιά», με αποτέλεσμα εκπρόσωποι του να υποστηρίξουν ότι το ATV παραβίασε την απαγόρευση που αφορά στα σχόλια που εκφράζουν προσωπικές απόψεις, με την αρμόδια Αρχή των ΜΜΕ αλλά και το Συμβούλιο για τα ΜΜΕ της Ουγγαρίας, να συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Έτσι, το ATV προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου ενώ αρχικά δικαιώθηκε, στο δεύτερο βαθμό οι δικαστές έκριναν ότι ότι από τη στιγμή που το Jobbik δεν θεωρεί το ίδιο ότι είναι ακροδεξιό, κάθε αναφορά σε αυτό ως «ακροδεξιό» εκφράζει απλώς προσωπική γνώμη και αφήνει αρνητικές εντυπώσεις στους θεατές.

Από την άλλη πλευρά, το ATV υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός «κοινοβουλευτική ακροδεξιά» δεν είναι «γνώμη», αλλά μια πολύ γνωστή αλήθεια, ενώ εκπρόσωποί του δήλωσαν πως πιθανότατα θα απευθυνθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, το εν λόγω κόμμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη σε σχέση με διάφορους χαρακτηρισμούς του. Το 2012 είχε μηνύσει τον γνωστό ιστορικό, Laszlo Karsai, όταν δήλωσε ότι το Jobbik είναι νεοναζιστικό κόμμα.
Τότε το δικαστήριο είχε αρχικά αποφασίσει υπέρ του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι ο Karsai είχα προκαλέσει βλάβη στην φήμη του, όμως στο δεύτερο βαθμό, η απόφαση ανατράπηκε.

Σχόλια