Δικαστική απόφαση στην Ιρλανδία δικαιώνει ζευγάρι ομοφυλόφιλων

0

Το δεύτερο στην ιεραρχία ανώτερο δικαστήριο της Ιρλανδίας επιτρέπει με απόφασή του σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον απόφασης της φορολογικής αρχής της χώρας, με την οποία δεν αναγνωρίζονταν ως παντρεμένο ζευγάρι. Οι δύο γυναίκες είχαν παντρευτεί στον Καναδά, και επιστρέφοντας στο Δουβλίνο, υπέβαλαν αίτηση στην εφορία για υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης ως νόμιμο ζευγάρι, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Ο Δικαστής τους έδωσε το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια, δηλώνοντας ότι το ζήτημα δεν έχει μόνο να κάνει με την αντιμετώπιση των παντρεμένων ή μη ζευγαριών, αλλά και με το ζήτημα της νομιμότητας των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων και τη στάση της κοινωνία απέναντι σε αυτό.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού τόνισε πως ούτε το Σύνταγμα της χώρας του 1937, αλλά ούτε και πρόσφατοι φορολογικοί νόμοι προσδιορίζουν το γάμο ως ένωση αποκλειστικά ανδρός και γυναικός, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της φορολογικής αρχής είναι ρατσιστική και άδικη και παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, δέχτηκε ότι το Σύνταγμα του 1937 υπονοεί μόνο το γάμο ανδρός και γυναικός, ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρέπει να ερμηνεύεται πλέον σύμφωνα με τις συνθήκες της εποχής εκείνης.

Σχόλια