Δικαστική διαμάχη Αμερικανικής κυβέρνησης και καπνοβιομηχανιών

0

Ξεκίνησε στην Αμερική την Τρίτη η δίκη μεταξύ της Αμερικανικής κυβέρνησης και των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών της χώρας, ύστερα από αγωγή που είχε καταθέσει το 1999 το επιτελείο του Κλίντον.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας κατηγορεί τις εταιρίες παραγωγής τσιγάρων ότι εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος, μεθόδευσαν τα ποσοστά νικοτίνης στα τσιγάρα για να εθιστεί ο καπνιστής σε αυτή,εκμεταλλεύτηκαν ιδιαίτερα τους νέους πολίτες με διαφημιστικές καμπάνιες δισεκατομμυρίων δολλαρίων και αγνόησαν τις επιστημονικές μελέτες. Με την αγωγή αυτή, το Υπουργείο ζητά την καταβολή 280 δις δολαρίων από τα αθέμιτα κέρδη που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς και την επιβολή αυστηρότερων όρων στην προώθηση των προϊόντων τους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της. Προβλέπεται να κληθούν να καταθέσουν πάνω από 300 μάρτυρες σε μία διαδικασία που θα κρατήσει περίπου 6 μήνες. Ωστόσο, δεν αποκλείται από κάποιους να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους διαδίκους, μετά τις Προεδρικές Εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχόλια