Δικαστική δικαίωση Ρομά σε υπόθεση φυλετικών διακρίσεων μέσω νομικού εγχειριδίου

0

Δικαστήριο στη Ρώμη καταδίκασε ιταλικό εκδοτικό οίκο για φυλετικές διακρίσεις, επειδή εξέδωσε νομικό βιβλίο μέσα στο οποίο υπαινισσόταν ότι οι «αθίγγανοι» είναι εγκληματίες.

Η αγωγή εναντίον του εκδοτικού οίκου βιβλίων τεχνικού περιεχομένου,Gruppo Editoriale Simone,κατατέθηκε το 2012 από δυο οργανώσεις για τα δικαιώματα των Ρομά και την Dzemila Salkanovic,η οποία ζούσε σε ένα από τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν για τους Ρομά αλλά έχει έκτοτε αποκτήσει την ιταλική ιθαγένεια. Η υπόθεση αφορά σε ένα διδακτικό εγχειρίδιο για φοιτητές νομικής, το οποίο επεξηγεί τον ιταλικό Ποινικό Κώδικα, περιλαμβανομένου του νομικού όρου «αγαθά αμφίβολης προέλευσης».Ο εκδοτικός οίκος εξηγεί τον όρο ως «αντικείμενα πωλούμενα από επαίτες, αθίγγανους, και γενικά από άτομα γνωστά για το επιβαρυμένο ποινικό μητρώο τους».

Σύμφωνα με την αγωγή της Salkanovic, οι λέξεις αυτές προσέβαλαν την «προσωπική της αξιοπρέπεια», αφού την χαρακτήρισαν ως εγκληματία απλώς λόγω της εθνικότητας της. Το δικαστήριο συμφώνησε, κρίνοντας τον εκδοτικό οίκο ως ένοχο φυλετικών διακρίσεων και υποχρεώνοντας τον σε απόσυρση του επίμαχου βιβλίου από την κυκλοφορία, καθώς και σε καταβολή αποζημίωσης στην ενάγουσα. ύψους 1.000 ευρώ.

Ο Danilo Giannese, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ”Associazione 21 Luglio”, που βοήθησε την Salkanovic να κινηθεί νομικά εναντίον του εκδοτικού οίκου, δήλωσε: «Αποφασίσαμε ότι επρόκειτο για καλό σκοπό. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα και προκαταλήψεις για τους Ρομά, όπως ότι κλέβουν παιδιά, γι’ αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Σχόλια