Δικαστική εντολή απαγόρευσης φοιτητικών καταλήψεων πέτυχε το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ

0

Οι δικηγόροι του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αποτρέψουν μελλοντική επανάληψη της πρόσφατης κατάληψης κτιρίου εντός του campus από φοιτητές διαμαρτυρόμενους για την αύξηση διδάκτρων. Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε οργή μεταξύ των σπουδαστών, ενώ ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση. Παρόμοια μέτρα είχε ζητήσει και λάβει επίσης το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.Δικηγόροι που εκπροσωπούν τους φοιτητές επεσήμαναν ότι η δικαστική απαγόρευση – που δόθηκε στις 25 Νοέμβρη – είναι τόσο γενικόλογη που δυνητικά ποινικοποιεί κάθε διαμαρτυρία που περιλαμβάνει παραμονή στον ίδιο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που οι φοιτητές διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης κινδυνεύουν με πρόστιμα και κράτηση για περιφρόνηση του δικαστηρίου.«Δεν επιτρέπεται στους εναγομένους –χωρίς προηγούμενη ρητή άδεια των εναγόντων – η είσοδος ή η παραμονή σε κτίρια και χώρους εντός του campus του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ για το σκοπό της προσωρινής κατάληψης και της διαμαρτυρίας», ανέφερε η απόφαση.Η δικηγόρος των φοιτητών, Tessa Gregory,  χαρακτήρισε την απαγόρευση επονείδιστο και υπερβολικά αυστηρό μέτρο: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου αιτήθηκε ενός τόσο αυστηρού μέτρου ως απάντηση σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Η απαγόρευση καλύπτει 250 στρέμματα με εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και θα διαρκέσει για ένα ολόκληρο έτος. Μια οποιαδήποτε καθιστική διαμαρτυρία φοιτητών σε κάποιο χώρο του Πανεπιστημίου μπορεί πλέον να τους βάλει σε μπελάδες. Υπάρχει κραυγαλέα δυσαναλογία εδώ. Είναι μια ξεδιάντροπη απόπειρα αποτροπής των φοιτητών από την άσκηση του δικαιώματος σε διαμαρτυρία».Παρόμοιο περιεχόμενο είχε και το σχόλιο του Προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου, Liam Burns: «Το να πηγαίνεις στα δικαστήρια για να απαγορεύσεις φοιτητικές διαμαρτυρίες μοιάζει σαν να χρησιμοποιείς σφυρί για να τσακίσεις ένα μυρμήγκι. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε νόμιμες και ειρηνικές διαδηλώσεις.

Πάντως, τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αποτελούν χώρους διαμόρφωσης προσωπικοτήτων και αυριανών πολιτών, και να μην φιμώνουν την αντίθετη άποψη. Αν οι φοιτητές πρέπει να ζητήσουν άδεια για να διαμαρτυρηθούν, ακυρώνεται η ουσία της διαμαρτυρίας. Το Πανεπιστήμιο πρέπει μάλλον να αφήσει κατά μέρους την απαγόρευση και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με τους φοιτητές».Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου υπερασπίστηκε την δικαστική διαταγή, λέγοντας ότι οι φοιτητές σχεδίαζαν και άλλες καταλήψεις στο άμεσο μέλλον. Τόνισε επίσης ότι το μέτρο δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την ίδια την διαμαρτυρία, αλλά στρέφεται κατά παράνομων καταλήψεων.