Δικαστική έρευνα διεθνών τραπεζικών λογαριασμών του Πινοσέτ

0

Ο Χιλιανός δικαστής Σέρτζιο Μουνόζ αναμένεται να προχωρήσει σε διεθνή έρευνα για την ανακάλυψη μυστικών λογαριασμών του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ σε διάφορες χώρες, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 8 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ουάσιγκτον. Ήδη ο δικαστής έχει λάβει τη σχετική άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής για τη διενέργεια της έρευνας, ώστε να διερευνηθούν οι κατηγορίες σε βάρος του Πινοσέτ για φοροδιαφυγή και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος.

Οι συνήγοροι του Πινοσέτ υποστηρίζουν ότι η περιουσία του πελάτη τους δημιουργήθηκε νόμιμα, ωστόσο ο δικαστής Μουνόζ αναμένεται να ζητήσει στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας τη δικαστική συνδρομή χωρών όπως η Ισπανία, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και ο Παναμάς.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του πρώην δικτάτορα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη δολοφονία ενός και την απαγωγή άλλων εννέα Χιλιανών, ενώ πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι σωματικά και πνευματικά ικανός να δικαστεί για τις κατηγορίες αυτές.

Σχόλια