Δικαστική έρευνα για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν

0

Τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για απόπειρα συνωμοσίας με απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει να διερευνηθεί δικαστικά η συνωμοσία που λέγεται ότι εξυφαίνονταν από το Γενικό Επιτελείο για την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την ενοχοποίηση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές σε μία τέτοια κίνηση εναντίον του ΑΚΡ και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ένταση στις σχέσεις στρατού – κυβέρνησης Ερντογάν προκάλεσε έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα ΤΑΡΑΦ, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός προετοίμαζε σχέδιο δυσφήμησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ).

Η εφημερίδα δημοσίευσε το τετρασέλιδο σχέδιο, με την υπογραφή ανώτερου αξιωματικού του Ναυτικού που ετοιμάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την προστασία του «κοσμικούκράτους της Τουρκίας» από το ΑΚΡ και το θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αν αποδειχθεί η αυθεντικότητα του εγγράφου, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν από τα αρμόδια δικαστικά σώματα», τονίζει ανακοίνωση του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε το γραφείο του εισαγγελέα για τις ενδείξεις που υπάρχουν γύρω από την συνωμοσία που αποκάλυψε η εφημερίδα.

«Η δήλωση του εισαγγελέα έπρεπε να λέει ρητά ότι το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα δεν υπάρχει και ότι είναι πλαστό», είπε ο κ. Μποζντάγ και σχολίασε ότι οι δηλώσεις του εισαγγελέα αυξάνουν τις υποψίες για την έκταση της συνωμοσίας.

Σχόλια