Δικαστική ήττα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε υπόθεση καταβολής λύτρων

0

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας που υποχρεώνει την ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση να μοιραστεί με το ολλανδικό κράτος το κόστος των λύτρων που καταβλήθηκαν το 2002 για την απελευθέρωση απαχθέντος Ολλανδού υπηκόου και επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση αναφέρει ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης και παρά τις δύο προηγούμενες θετικές για τους MSF αποφάσεις, και στην αρχική δίκη, αλλά και στις εφέσεις, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εν μέρει έλαβε απόφαση υπέρ του ολλανδικού κράτους αποφασίζοντας πως το οικονομικό βάρος θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των δύο πλευρών.

“Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα σοβαρό προηγούμενο για την ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση σε περιοχές συγκρούσεων”, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η υπόθεση αφορά στην εξόφληση των λύτρων που πλήρωσαν οι ολλανδικές αρχές για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του Αργιάν Ερκέλ, ενός Ολλανδού υπηκόου και επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που είχε απαχθεί τον Αύγουστο του 2002 στο βόρειο Καύκασο και είχε κρατηθεί όμηρος για 20 μήνες.

Μιλώντας για «απαράδεκτη Σολομώντεια λύση» η πρόεδρος του ελβετικού τμήματος των MSF Ίζαμπελ Σεγκί-Μπιτζ τονίζει ότι η απόφαση αποτελεί μέρος μίας πιο σοβαρής τάσης, που υπονομεύει την ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση.

«Αυτή η απόφαση που ελήφθη στην ίδια χώρα όπου υπογράφηκαν οι Συμφωνίες της Γενεύης, αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας για τις ομάδες μας που εργάζονται σε περιοχές συγκρούσεων, όπως η Σομαλία και το Νταρφούρ», σημειώνει η πρόεδρος του ελβετικού τμήματος των MSF.

Σχόλια