Δικαστική ήττα Μπερλουσκόνι από την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη

0

Απορρίφθηκε, από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφεση εταιρείας ψηφιακής τηλεόρασης ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι κατά εντολής επιστροφής στο ιταλικό κράτος παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Νομικοί κύκλοι και δημοσιογράφοι στη γειτονική χώρα επισημαίνουν το παράδοξο που προκύπτει με την απόφαση καθώς η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι καλείται να ζητήσει από τον όμιλο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει την επίμαχη ενίσχυση που κρίθηκε παράνομη.
Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, που απέρριψε την έφεση στο σύνολό της, απεφάνθη ότι η εν λόγω κρατική βοήθεια “δίνει ένα έμμεσο πλεονέκτημα στα χερσαία ψηφιακά δίκτυα εις βάρος των δορυφορικών δικτύων”.
Το ύψος του ποσού που πρέπει να επιστραφεί από τη Mediaset θα καθοριστεί από τα ιταλικά δικαστήρια.
Η διαφορά προέκυψε το 2004, όταν η ιταλική κυβέρνηση προσέφερε επιδότηση 150 ευρώ σε οποιονδήποτε αγόραζε ή νοίκιαζε ένα ψηφιακό αποκωδικοποιητή τηλεοπτικού σήματος. Με τη ρύθμιση αυτή, ο νόμος αποσκοπούσε επισήμως στην επιτάχυνση της εισόδου της Ιταλίας στην ψηφιακή εποχή.
Το Δικαστήριο έκρινε την ενίσχυση παράνομη καθώς δινόταν μόνον για τους αποκωδικοποιητές τηλεοπτικού σήματος χερσαίων ψηφιακών δικτύων και όχι δορυφορικών. Κρίθηκε, κατ επέκταση ότι η ρύθμιση ουσιαστικά πριμοδοτούσε τη Mediaset του Καβαλιέρε που ειδικεύεται στην χερσαία ψηφιακή τηλεόραση.

Σχόλια