Δικαστική προσφυγή κατά της πρακτικής των εισπρακτικών μηχανισμών

0

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κατέθεσε προσφυγή ενώπιον Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την οποία αμφισβητεί την νομιμότητα των πρακτικών είσπραξης οφειλών, που αρκετές φορές έχουν ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση ατόμων με χαμηλό εισόδημα.

Ειδικότερα, η προσφυγή της οργάνωσης έγινε μετά την καταδίκη εφήβου σε φυλάκιση για αδυναμία πληρωμής των δικαστικών εξόδων, ύψους 838 δολαρίων, σε υπόθεση επιβολής προστίμου για μη χρήση εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο έφηβος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5 ημερών.

Στην προσφυγή της, η Ένωση υποστηρίζει ότι οι πρακτικές συλλογής χρέους έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις φυλετικές μειονότητες, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Επιπλέον, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι κρατικοί μηχανισμοί είσπραξης οφειλών έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα είσπραξης χρεών, που εστιάζει στην παραγωγή δημοσίων εσόδων σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών χαμηλών εισοδημάτων. Τέλος, επικρίνουν τις δημόσιες υπηρεσίες για επιβολή δυσανάλογων προστίμων, που μπορεί να οδηγήσουν στη φυλάκιση οφειλετών, έστω και για περιορισμένου ύψους οφειλές προς το δημόσιο ταμείο.

 

Σχόλια