Δικαστικό “όχι” για δημοψήφισμα στην Χώρα των Βάσκων

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε αίτημα για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση ή μη της Χώρας των Βάσκων και απεφάνθη ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο αφορά όλη τη χώρα και ως εκ τούτου μόνο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση.
Η απόφαση, αν και αναμενόμενη, ερμηνεύεται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ως “ήττα” για τον υπερεθνικιστή πρόεδρο της περιοχής των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, ο οποίος ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη διενέργεια αυτής της μη δεσμευτικής ψηφοφορίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο αμέσως μετά την έγκριση του δημοψηφίσματος από το τοπικό κοινοβούλιο της Χώρας των Βάσκων.
Η ισπανική ηγεσία χαρακτήρισε την εν λόγω ψήφο “μια συγκαλυμμένη προσπάθεια για την οριστική απόσχιση της περιοχής, η οποία ήδη είναι αυτόνομη σε μεγάλο βαθμό με αποκλειστικές αρμοδιότητες στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της αστυνομίας”.
Ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, πάντως, χαρακτήρισε την ψήφο περισσότερο ως ένα είδος “διαβούλευσης” και λιγότερο “δημοψήφισμα”. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.