Δικηγόροι από 12 ιρακινές οικογένειες που υποστηρίζουν ότι οι συγγενείς τους σκοτώθηκαν παράνομα από τα βρετανικά στρατεύματα εξασφάλισαν το δικαίωμα από δικαστήριο του Λονδίνου να αμφισβητήσουν την άρνηση της κυβέρνησης να διατάξει την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους θανάτους.
Το υπουργείο Αμυνας είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την ευθύνη για τους θανάτους, αλλά οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι φόνοι αποτελούν παραβίαση του δικαιώματος των θυμάτων στην ζωή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα δεύτερο πλήγμα από την Διεθνή Αμνηστία που κατηγορεί Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ για την δολοφονία αρκετών αμάχων-συμπεριλαμβανομένου τους οκτάχρονου κοριτσιού.
Από την ανθρωπιστική οργάνωση κατηγορούνται τους τα βρετανικά στρατεύματα για παραβίαση των διεθνών κανονισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Βρετανία για υπονόμευση του κανόνος δικαίου στο Ιράκ μη επιτρέποντας την διεξαγωγή έρευνας για ύποπτους παράνομους φόνους.
Στο δικαστήριο, ο δικαστής Αντριου Κόλινς αποφάνθηκε ότι πρέπει να επιτραπεί τους 12 οικογένειες να επιχειρηματολογήσουν ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εφαρμόζεται τους περιπτώσεις τους.