Δικαστήριο αποφάσισε τη μη καταβολή των αποζημιώσεων από τις καπνοβιομηχανίες

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Φλόριντα αποφάσισε ότι η Philip Morris USA και οι άλλες καπνοβιομηχανίες δεν θα καταβάλλουν 145 δισ. δολ. στους καπνιστές της Φλόριντα, θέτοντας έτσι τέλος στον κίνδυνο να οδηγηθούν σε χρεοκοπία εάν τις κατέβαλαν.

Το Δικαστήριο απέρριψε τη καταβολή αποζημίωσης ρεκόρ των 145 δισ. δολ. που είχε αποφασίσει το δικαστήριο του Μαϊάμι τον Ιούλιο του 2000 κατά της Philip Morris, σκέλους της Altria Group Inc., της R.J. Reynolds Tobacco Co. και άλλων καπνοβιομηχανιών. Η ποινή αυτή είχε κριθεί τον Μάιο «υπερβολικά μεγάλη». Το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα, επιβεβαίωσε σήμερα εκείνη την απόφαση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Φλόριντα, ακολουθεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιλινόϊς στις 15 Δεκεμβρίου, το οποίο έκρινε ότι η Philip Morris δεν χρειάζεται να καταβάλει 10,1 δισ. δολ. σε καπνιστές που κάπνιζαν τα τσιγάρα τύπου light της εταιρείας στην πολιτεία. Η απόφαση αυτή απέτρεψε παρόμοιες μηνύσεις κατά άλλων καπνοβιομηχανιών στο Ιλινόϊς.

Η μήνυση κατετέθη στη Φλόριντα το 1994 για λογαριασμό περίπου 700.000 καπνιστών στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου και του Χάουαρντ Ενγκλ, παιδιάτρου με εμφύσημα που εκπροσώπησε τους ενάγοντες.

Η απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης 145 δισ. δολ., ελήφθη στο δεύτερο μέρος της δίκης των τριών σταδίων.

Εκτός από τη Philip Morris, τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο και την R.J Reynolds κατηγορήθηκαν και οι καπνοβιομηχανίες Brown & Williamson Tobacco Co. η Lorillard Tobacco Co. της Loews Corp. και η Liggett Group Inc. της Vector Group Ltd. Τον Ιούλιο του 2004, η R.J. Reynolds εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Brown & Williamson στις ΗΠΑ.

Σχόλια