Δικαστήριο αποκαθιστά τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απεφάνθη ότι ο τελευταίος τσάρος, Νικόλαος Β΄ και η οικογένειά του έπεσαν θύματα πολιτικής καταπίεσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκατασταθούν.

Πρόκειται για αίτημα, το οποίο διεκδικούν πολλά χρόνια οι απόγονοι της τελευταίας τσαρικής οικογένειας της Ρωσίας.

Ο Νικόλαος Β, η σύζυγός του Αλεξάνδρα, τα πέντε παιδιά τους, ο οικογενειακός ιατρός και τρεις υπηρέτες εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις των μπολσεβίκων τον Ιούλιο του 1918.

Οι εκτελέσεις είχαν ενταχθεί στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας και δικαστήρια μικρότερων βαθμίδων έχουν αρνηθεί να προβούν σε εκ νέου αξιολόγηση των εκτελέσεων.

Η οικογένεια Ρομανόφ σκοτώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα χωρίς τη διενέργεια δίκης στην Αικατερινούπολη στα Ουράλια όρη.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απεφάνθη ότι “ήταν ανεδαφική η καταπίεση εις βάρος της τσαρικής οικογένειας και διέταξε την αποκατάστασή της από το κράτος”.

Το Νοέμβριο του 2007 τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε απορρίψει για τεχνικούς λόγους την αποκατάσταση της οικογένειας Ρομανόφ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα, Τζέιμς Ρότζερς υποστήριξε ότι πρόκειται για μια δικαστική απόφαση με κατά κύριο λόγο “συμβολική αξία”, η οποία ικανοποίησε ιδιαίτερα τους απογόνους της τσαρικής οικογένειας και τους φιλομοναρχικούς.

Σχόλια