Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη

0

 

Η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη, με σκοπό την έρευνα φερόμενων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από Αλβανούς αντάρτες κατά τη διάρκεια και μετά τον ανταρτοπόλεμο του Κοσσυφοπεδίου τα έτη 1998-99.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το δικαστήριο, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα “δικάσει σοβαρά εγκλήματα που φέρεται να διεπράχθησαν κατά την περίοδο 1999-2000 από τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου κατά εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων. ” Το δικαστήριο, που αποτελείται από διεθνείς κριτές, θα εφαρμόσει τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου, καθιστώντας το ως εθνικό δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου που θα απονέμει δικαιοσύνη έξω από το Κοσσυφοπέδιο και όχι ως διεθνές δικαστήριο. Μάρτυρες εναντίον των ανταρτών συχνά διστάζουν να καταθέσουν στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς εκεί συχνά οι αντάρτες θεωρούνται ως μαχητές της ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τη δημιουργία δικαστηρίων αυτού του είδους για εγκλήματα πολέμου, τον περασμένο Αύγουστο.

Σχόλια