Δικαστήριο Χάγης: Αποζημίωση 50 δισ. δολ από τη Ρωσία σε μετόχους της Yukos

0

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να λάβει απόφαση υπέρ των μετόχων του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, Yukos και κατά της Ρωσίας, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους πρώην μετόχους της εταιρείας, η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας.

Το ύψος της αποζημίωσης ξεπερνά κάθε προηγούμενο ποσό που έχει ορισθεί ως αποζημίωση, από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης.  Η Ρωσία έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, για να αρχίσει την καταβολή της αποζημίωσης, ενώ μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής θα αρχίσουν να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας.

Η αγωγή κατετέθη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να εφεσιβάλει την απόφαση.