Δικαστής στη Βρετανία χαρακτηρίζει «άδικη» την υπάρχουσα βάση δεδομένων DNA

0

Ο σερ Στίβεν Σέντλεϊ, πεπειραμένος δικαστής στο Εφετείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, υποστήριξε ότι η εθνική βάση γενετικών δεδομένων της Βρετανίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο θα λειτουργούσε πιο δίκαια αν περιελάμβανε δείγματα από όλους τους πολίτες της χώρας και τους τουρίστες.

Την πεποίθησή του αυτή τη στηρίζει στο γεγονός, ότι το σημερινό σύστημα με την υπάρχουσα μορφή του, πέρα από το ότι δεν είναι δίκαιο, είναι και αναποτελεσματικό, καθώς διατηρούνται δείγματα DNA, μόνο όσων έχουν συλληφθεί από την αστυνομία , γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της στην περίπτωση εξιχνίασης εγκλημάτων.

Και τούτο γιατί αν διατηρείτο δείγμα DNA όλων των πολιτών και τουριστών, η αστυνομία θα μπορούσε να διαπιστώσει αμέσως σε ποιον ανήκει το γενετικό υλικό που ενδεχομένως έχει βρεθεί στον εκάστοτε τόπο του εγκλήματος.

Παράλληλα ο δικαστής επισημαίνει ότι η βάση δεδομένων στη σημερινή μορφή της περιλαμβάνει δυσανάλογα πολλά δείγματα από μαύρους και εθνικές μειονότητες.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών, δια του εκπροσώπου του αρνήθηκε ότι το σημερινό σύστημα είναι άδικο και υποστήριξε ότι ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός δειγμάτων από μειονότητες αφορά ολόκληρο το δικαστικό σύστημα και δεν αποτελεί εγγενές πρόβλημα της βάσης.

Σχόλια