Δικάζεται ο πρώην μπάτλερ του Πάπα για το σκάνδαλο της διαρροής απόρρητων εγγράφων του ποντίφικα

0

 Δικάζεται ο πρώην μπάτλερ του πάπα Βενέδικτου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κλοπή προσωπικών απόρρητων  εγγράφων του ποντίφικα και προώθησή τους στα μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σκανδάλου «Vatileaks».
Ο κατηγορούμενος Paolo Gabriele ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να προβεί στις πράξεις αυτές καθώς στόχος του ήταν η κάθαρση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τη διαφθορά. Μάλιστα, όπως δηλώνει, είχε παρατηρήσει φαινόμενα νεποτισμού και ευνοιοκρατίας, τα οποία ήθελε να φέρει στην επιφάνεια.
 Κατά την πρώτη φάση της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για εξέταση των αποτελεσμάτων της έρευνας των καρδιναλίων και χρήσης τους ως αποδεικτικών στοιχείων ενώ επισήμανε ότι η ετυμηγορία θα βασιστεί αποκλειστικά στα ευρήματα της έρευνας του Εισαγγελέα και της αστυνομίας του Βατικανού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσβαση στους δημοσιογράφους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη καθώς από τους συνολικά τετρακόσιους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, μόνο οκτώ έλαβαν άδεια για να εισέλθουν στην αίθουσα. Να σημειωθεί ότι η δίκη έχει αναβληθεί για την ερχόμενη Τρίτη οπότε και αναμένεται να απολογηθεί ο Gabriele. Τέλος, έντονη είναι η φημολογία για ενδεχόμενη απονομή χάριτος εκ μέρους του Πάπα.