Δικάζονται 18 γιαγιάδες επειδή διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Ιράκ

0

Τα 18 μέλη της οργάνωσης “”Ειρηνευτική Ταξιαρχία Γιαγιάδων””, που κατηγορούνται για διατάραξη της τάξης επειδή διαδήλωναν έξω από ένα στρατολογικό γραφείο στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πρόστιμο ή και σε φυλάκιση 15 ημερών.

Στο πλευρό τους, κατά την έναρξη της δίκης τους, βρέθηκαν πολλοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η Σίντι Σιχάν, η οποία “”στρατεύτηκε”” στον αγώνα κατά του πολέμου μετά το θάνατο του γιου της στο Ιράκ.

Η βοηθός εισαγγελέα, Έιμι Μίλερ, υποστήριξε από την πλευρά της ότι η υπόθεση που εκδικάζεται είναι “”απλή”” γιατί “”δεν αφορά τον πόλεμο αλλά τη διατάραξη της τάξης””, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες εμπόδιζαν τους πεζούς και δεν υπάκουσαν στις εντολές της αστυνομίας να διαλυθούν.

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Νόρμαν Σίγκελ, είπε στο δικαστήριο ότι οι γυναίκες είχαν αποφασίσει να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατολογικό γραφείο. Μία από τις ηλικιωμένες όμως αδυνατούσε να καθίσει στο έδαφος και για αυτό δύο άλλες έμειναν και αυτές όρθιες για να τη στηρίζουν.

Τελικά οι γιαγιάδες υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε μια κλούβα της αστυνομίας και κρατήθηκαν στο τμήμα για περισσότερες από τέσσερις ώρες. “”Θα πρέπει να τις επαινούμε αντί να τις διώκουμε. Αν η εισαγγελεία θέλει να τις δικάσει, τότε θα δικάσουμε τον πόλεμο””, δήλωσε εκτός του δικαστηρίου.

Πολλές από τις γυναίκες πάντως βλέπουν τη δίκη τους ως μια δεύτερη ευκαιρία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στις μεθόδους στρατολόγησης των νέων. “”Δεν υπήρχε λόγος να μας συλλάβουν, απλώς προσπαθούσαμε να κάνουμε μια δήλωση””, είπε η πρώην βουλευτής, Μέρι Ράνιον, η πιο ηλικιωμένη από όλες (είναι 91 ετών), η οποία έφτασε στο δικαστήριο στηριζόμενη σε δύο μπαστούνια.

Σχόλια