Δικάζονται στο Βέλγιο δύο έμποροι για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

0

Δικάζονται στο Βέλγιο δύο έμποροι από τη Ρουάντα που κατηγορούνται για συμμετοχή στη γενοκτονία περίπου 800.000 ανθρώπων στη χώρα τους κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου του 1994. Αυτή είναι η δεύτερη δίκη κατηγορούμενων από τη Ρουάντα ενώπιον του κακουργιοδικείου των Βρυξελλών. Στην πρώτη τον Ιούνιο του 2001 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 12 ως 20 ετών τέσσερις άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βελγίου μπορούν να παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν τα εγκλήματα αυτά.

Στην προκειμένη περίπτωση δικάζονται δύο ετεροθαλή αδέλφια, ο 53χρονος Ετιέν Νζαμπονιμάνα και ο 43χρονος Σαμιέλ Ντασγικιρούα, οι οποίοι ήταν προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα MRND της χώρας κατά την περίοδο της γενοκτονίας και κατηγορούνται ότι μετείχαν σε πολλές συναντήσεις στις οποίες σχεδιάστηκαν οι σφαγές που έγιναν στο Κιμπούνγκο. Όταν άρχισε η συστηματική εξόντωση των Τούτσι, οι δύο άνδρες έθεσαν τα οχήματα των επιχειρήσεών τους στη διάθεση των εξτρεμιστών Χούτου για να εξυπηρετήσουν στις εκστρατείες εκκαθαρίσεων που έκαναν. Στην περιοχή του Κιμπούνγκο εξοντώθηκαν περίπου 50.000 άνθρωποι.

Σχόλια