Δίκη αστυνομικού στην Γερμανία προκαλεί συζητήσεις γύρω από τα βασανιστήρια

0

Η δίκη ενός πρώην αξιωματικού της Γερμανικής αστυνομίας που κατηγορείται ότι απείλησε συλληφθέντα με βασανιστήρια έχει προκαλέσει συζητήσεις για το αν τέτοιες απειλές δικαιολογούνται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Ντάσνερ κατηγορείται, επειδή απείλησε συλληφθέντα που είχε απαγάγει ένα 11χρονο αγόρι, ότι θα ασκήσει βία επάνω του εάν δεν του αποκαλύψει που βρισκόταν το παιδί. Τελικά, το αγόρι βρέθηκε νεκρό και ο συλληφθείς εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία.

Από τη μία πλευρά σε ορισμένους Γερμανούς η τακτική αυτή θυμίζει την εποχή του Χίτλερ, από την άλλη ο Ντάσνερ παραδέχεται ότι προέβη σε αυτές τις απειλές, ισχυρίζεται όμως ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», καθώς προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του απαχθέντος αγοριού, τη στιγμή που ο απαγωγέας δεν δεχόταν επί ώρες να αποκαλύψει κάτι σχετικό με την υπόθεση. Δήλωσε πάντως ότι ουδέποτε διέταξε τον βασανισμό του κρατουμένου, αλλά τον απείλησε και μόνο, με την ελπίδα να τον εκφοβίσουν, ώστε να σώσουν το αγόρι.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, το 60% των Γερμανών είναι με το μέρος του πρώην αστυνομικού.

Σχόλια