Δίκη για εμπόριο όπλων στην Αγκόλα

0

Ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης οδηγήθηκαν 42 άτομα τα οποία κατηγορούνται για εμπλοκή σε παράνομες πωλήσεις όπλων στην Αγκόλα τη δεκαετία του 90.

Οι δύο βασικοί ύποπτοι – ένας Γάλλος και ένας Ρωσοϊσραηλινός επιχειρηματίας – αρνούνται ότι οργάνωσαν την πώληση όπλων αξίας 790 εκατομμυρίων στην Αγκόλα.

Οι υπόλοιποι ύποπτοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο εκλιπών υιός του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, κατηγορούνται για συνέργεια σε παράνομο εμπόριο και για δωροληψία.

Το επονομαζόμενο σκάνδαλο “Αγκόλα-γκέιτ” έχει δυσχεράνει τις διμερείς σχέσεις της αφρικανικής χώρας με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της Αγκόλα έχει στείλει ομάδα δικηγόρων στη Γαλλία για να εμποδίσει τη διεξαγωγή της δίκης επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Έως και 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον 27χρονο εμφύλιο πόλεμο της Αγκόλα. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν το 2002.

Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ο Γάλλος επιχειρηματίας, Πιέρ Φαλκόν και ο Ρωσοϊσραηλινός, Αρκάντι Γκαϊνταμάκ έκλειναν συμφωνίες για την πώληση όπλων με την κυβέρνηση της Αγκόλα από το 1993 έως το 1998 κατά παράβαση των κανόνων της γαλλικής κυβέρνησης και του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για την αγορά αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων και πυρομαχικών, τα οποία μεταπωλούσαν στην Αγκόλα μέσω γαλλικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην ανατολική Ευρώπη.

Σχόλια