Δίκη Ολλανδού πολιτικού για «προσβολή του Ισλάμ»

0

Έντονo προβληματισμό προκάλεσε στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μαξίμ Φερχάγκεν, η απόφαση Ιορδανού εισαγγελέα να παραπέμψει σε δίκη τον αρχηγό του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, με τις κατηγορίες της «πρόκλησης κατά του Ισλάμ».
Σε δήλωσή του ο Βίλντερς, ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του Ισλάμ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση του Φερχάγκεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστώνεται τη στάση του», αν και διευκρίνισε ότι δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με την κατάσταση.
Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν στη συνάντηση Βίλντερς – Φερχάγκεν, ήταν και το ενδεχόμενο μια άλλη χώρα, την οποία ενδεχομένως θα επισκεφθεί στο μέλλον ο Ολλανδός πολιτικός αρχηγός, να τον εκδώσει στην Ιορδανία, που θεωρητικά θα μπορούσε να υποβάλει σχετικό αίτημα μέσω της Ιντερπόλ.
Η συνάντηση Φερχάγκεν -Βίλντερς έγινε μετά από αίτημα του δεύτερου για να εξεταστούν οι επιπτώσεις από την απόφαση του Ιορδανού εισαγγελέα, ο οποίος, στη μήνυση κατά του Βίλντερς, επικαλείται τη διάρκειας 16 λεπτών ταινία «Φίτνα», την οποία ο Ολλανδός σκηνοθέτης και πολιτικός κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Μάρτιο.
Στην ταινία ο Βίλντερς εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με αυτό το οποίο χαρακτηρίζει «εξισλαμισμό της Ολλανδίας» και τη διάδοση του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στην Ευρώπη.

Σχόλια