Δικηγορικές υπηρεσίες με εκπτωτικό κουπόνι !

0

«Δικηγόρο σε έκπτωση» μπορούν να βρουν πλέον πολλοί Αμερικανοί μέσω ιστοσελίδων που προσφέρουν εκπτώσεις σε προϊόντα, αγαθά κατανάλωσης και υπηρεσίες. Προσφάτως εμφανίστηκε η τάση της συνεργασίας τέτοιων ιστοσελίδων –προσφορών ή εκπτώσεων –  να γίνεται και με δικηγόρους, ώστε ανάμεσα στις άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται με έκπτωση να περιλαμβάνονται και οι νομικές.

Οι προοπτικές της τάσης αυτής ενδεχομένως να είναι για τους ενδιαφερομένους – με οικονομικούς τουλάχιστον όρους – ευνοϊκές. Ωστόσο, έχουν τεθεί ζητήματα δεοντολογίας, καθώς οι δικηγόροι των ΗΠΑ υποχρεούνται βάσει του Κώδικα Δικηγόρων να μην μοιράζονται την δικηγορική αμοιβή τους με μη δικηγόρους. Η περίπτωση της προσφοράς υπηρεσιών μέσω εκπτωτικής ιστοσελίδας είναι, συνεπώς, οριακή, διότι η ιστοσελίδα σε κάθε περίπτωση παρακρατά ένα μέρος της –μειωμένης – δικηγορικής αμοιβής που καταβάλλει ο πελάτης.

Υπέρ της νομιμότητας της συνεργασίας δικηγόρων με εκπτωτικές ιστοσελίδες έχουν ταχθεί ανοιχτά μέχρι στιγμής δύο Δικηγορικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος της Νέας Υόρκης και ο Σύλλογος της Βορείου Καρολίνα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν  οι διοικήσεις των δύο Δικηγορικών Συλλόγων ερμηνεύοντας τελεολογικά την οικεία διάταξη του Κώδικα. «Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα μορφή συνεργασίας δικηγόρων και εκπτωτικών ιστοσελίδων δεν έχει τίποτα το παράνομο ή αντιδεοντολογικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός Michael Virzi από το Πανεπιστήμιο της Καρολίνα.

 

Σχόλια